Biobased Boulevard: Proeftuin richting praktijk

In The Green Village op de TU Campus in Delft is de Biobased Boulevard ontwikkeld. In deze biobased proeftuin wordt een brug geslagen voor innovaties richting de praktijk.

Deze regelluwe praktijkplek biedt ruimte voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van innovatieve biobased bouwmaterialen en technologie. De proeftuin faciliteert samenwerking en kennisuitwisseling tussen ondernemers (bouw-) bedrijven, opdrachtgevers, onderzoekers en overheden.

,,The Green Village is een field lab op de TU Delft Campus. Het is een plek waar innovaties zich in een realistische omgeving kunnen ontwikkelen, maar waar ook allerlei dingen nog fout mogen gaan’’, legt projectmanager Pieter van Schaik uit. De Biobased Boulevard is ontwikkeld dankzij subsidie van de provincie Zuid-Holland en geopend in juni 2023.

,,In mijn dagelijks werk begeleid ik innovaties vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot aan installatie, en vervolgens het testen en het evalueren. Een belangrijk onderdeel is ook het delen van de opgedane kennis en ervaring. Biobased materialen is een van de onderwerpen waarop we ons extra richten. De bouwsector is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. In die transitie zullen we ook moeten kijken naar materialen die bij productie geen CO2 uitstoten.’’

Marktvraag

De Biobased Boulevard versnelt zo de ontwikkeling en implementatie van duurzame biobased oplossingen. ,,We werken samen met netwerkpartner en onafhankelijk adviesorgaan iCircl in Leiden om het gebruik van natuurlijke materialen in de bouw te versnellen. Samen met iCircl proberen we het aanbod aan biobased innovaties ook te koppelen aan de marktvraag.’’

Op the Green Village is al een aantal biobased materialen te zien en te voelen. Pieter van Schaik: ,,Denk aan een wand van zeewier van BlueBlogs, een belhokje met geluidsdemping van Hollands Wol Collectief (zie de foto), isolatie van mycelium van Fairm en nog veel meer. Daarnaast komen er continue nieuwe innovaties bij.’’

Onderdeel The Green Village

Biobased Boulevard is onderdeel van The Green Village in Delft. Hier onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. Het platform is gesteund door onder andere het European Regional Development Fund en de Provincie Zuid-Holland.

Lees meer over The Green Village.

Delen:

Gerelateerde initiatieven

Terreinbeheerders vinden afzet bij boeren

Veevoer, bokashi en bodemverbetering. Die bestemmingen krijgt een deel van het maaisel van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in het Groene Hart. Met verruiming van de regels zien zij meer afzetmogelijkheden.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies