Oplossing wolstapel: samenwerken in collectief

Wol is een restproduct en verdwijnt net als bermmaaisel veelal op de stort of in verbrandingsoven. Het Hollands Wol Collectief verbindt producenten en makers om de beschikbare 2 miljoen kilo wol van 890.000 schapen per jaar wel te benutten.

Het collectief komt voort uit een hackaton georganiseerd door de provincie Zuid-Holland en BlueCity010. Bij dit evenement gaan deelnemers aan de slag om binnen een korte tijd oplossingen te verzinnen rondom een vraagstuk. Dit keer: kan schapenwol in de bouw worden toegepast als isolatiemateriaal, mét sluitende business case. Dit past bij de inzet van ook de provincie Zuid-Holland om in 2050 volledig circulair te zijn.

,,Tijdens de hackaton waren heel veel mensen bijeen die al schapenwol verwerken, maar in hun eentje onvoldoende kracht bleken te hebben om het verhaal neer te zetten. En onvoldoende hoeveelheden om het bijvoorbeeld te wassen. De oplossing bleek het feit dat we allemaal bij elkaar zaten en besloten tot samenwerking in een collectief”, vertelt productontwikkelaar Janne de Hoop. Met haar collega Mirthe Snoek is zij de trekker van het nieuwe samenwerkingsverband.

De deelnemers aan de hackaton in BlueCity010.

Tijdens de hackaton zijn ook nieuwe bestemmingen voor de wol bedacht, los van isolatiemateriaal. Kun je voorbeelden geven?

,,Circulaire, voedende dakbedekking op basis van wol in plaats van kunststof, wolkorrels – de vieze stukjes wol – als mest voor moestuinen, isolatiematten die de zuiverende en brandwerende werking van wol benutten, vilt voor akoestische panelen, kleding met een betere brandwerendheid en uiteraard wollen kleding.’’

Voor dat laatste acht de kledingindustrie de kwaliteit van de huidige Nederlandse wol overigens onvoldoende. ,,Door anders te scheren waardoor er mooiere vachten vrijkomen en door het anders en beter fokken en onderhouden, kan de wol concurreren met de zachte wol uit Australië. Dan ontvangt de boer ook weer een betere prijs”, stelt Janne. Nu krijgen de schapenhouders 10 cent voor een kilo witte wol. Omdat handelaren zwarte wol niet willen hebben, moeten ze zelfs betalen om het te laten afvoeren en te verwerken bij bijvoorbeeld de vuilstort. Een eerlijke prijs begint bij 1 euro per kilo wol.

Wat zijn de reacties uit het land?

,,Alle kennis die er is kunnen we nu optimaal benutten en er is vanuit het hele land enorm veel belangstelling om aan te haken. 75 schapenhouders hebben hun wol aangeboden. We zijn in gesprek met inzamelpunten, andere initiatieven willen in samenwerken. Het is zo gaaf. Je ziet dat alleen het oprichten van dit collectief al zoveel teweeg heeft gebracht. Met elkaar willen we de hele wolstapel in Nederland weer een bestemming geven.’’

Het Hollands Wol Collectief wil vanaf het najaar van 2021 de eerste 5000 kilo wol laten verwerken door een aantal van de aangesloten ondernemers: de i-did Factory, The Knitwit Stable, Natalie Wool, Nest, architect voor de dieren en CircuWall.

Contact

Kijk voor meer informatie op www.hollandswolcollectief.nl of mail naar info@hollandswolcollectief.nl.
Foto Anne-Laure Kok

Delen:

Gerelateerde initiatieven

Waardewenders verwerkt bermgras in papier en karton

Waardewenders maakt gerecycled papier en karton met bermgras van ecologisch beheerde bermen. Wat Herrejan Veenema betreft, is dit nog maar het begin van allerhande circulaire toepassingen voor organische reststromen.

Schoon riet Delfland vervangt stro in de stal

Schoon riet als strovervanger voor koeien in de stal. Het Hoogheemraadschap van Delfland grijpt sinds enkele jaren terug op deze traditie. Technisch medewerker Ben van Schie benut hiervoor de 5 kilometer-regeling.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies