Goed voor de biodiversiteit, de bodem en een flinke vermindering van CO2-uitstoot, want blad uit de Rotterdamse parken hoeft niet meer verwijderd en getransporteerd te worden. Voor de gemeente ook nog eens een aanzienlijke besparing op transport- en stortkosten.
Arjan Kraaijeveld en Rolf Balvert van de GKB Groep vertellen: ,,Het begon als een afstudeeropdracht van de gemeente Rotterdam voor studenten van de Hogeschool Rotterdam. Het opruimen van blad in de Rotterdamse parken moest toch anders kunnen.”
Prototype
Het team van de gemeente Rotterdam en de studenten werd op verzoek aangevuld met mensen van GKB. Zij hebben veel ervaring in de buitenruimte en het ontwikkelen van machines. Gezamenlijk kwam een prototype voor de Mulchmachine tot stand. Ervaren GKB-medewerkers hebben de machine uitgedacht en stap voor stap verbeterd. Na een verdiepingsslag in techniek en een traject van bijna drie jaar is de Mulchmachine geschikt om in de praktijk te worden getest. ,,Niet voor niets is onze slogan: Wij geloven dat het kan.”
Waarom kiest GKB ervoor om zelf langdurig te investeren in productontwikkeling?
Arjan Kraaijeveld: ,,Als familiebedrijf vinden wij het belangrijk met elkaar zorgzaam te zijn voor deze aarde. Al 75 jaar denken wij circulair. Rijshout, biezen, riet, stammen, alles wat vrijkomt bij groenonderhoud kreeg altijd al een herbestemming vlechtmatten in daken, stoelen, planken. Het is voor ons een bewuste keuze om voorop te lopen in de ontwikkeling van techniek en het verwaarden van – groene – reststromen. Zo verwerken we gras, blad en slootmaaisel tot bokashi. We hergebruiken tegels en zelfs wieken van windmolens. Die vermaken we in onze staalwerkplaats tot speeltoestellen, meerpalen en inrichtingselementen zoals zitbanken.”
Jullie doen ook een bokashi-pilot met zes boeren rond Barendrecht en in de Hoeksche Waard?
Rolf Balvert: ,,Wij maaien voor provincie, gemeente en Natuurmonumenten. Veel reststromen verlaten de provincie, terwijl de bodem hier verarmt. Om de ontwikkeling en de circulaire gedachte over groene reststromen op gang te brengen, maken wij sinds 2020 van gras, blad en slootmaaisel bokashi.’’
Coöperatief model
,,Wij nemen aan de pilot van Circulair Terreinbeheer. Daarbij werken we nauw samen met de provincie Zuid-Holland, Omgevingsdiensten en gemeenten. Een aantal agrariërs in de omgeving voorzien we van deze bokashi. Dit hadden er wel vijftien kunnen zijn; de vergunningverlening is echter beperkt omdat het om een pilot gaat. Door onze organische reststromen circulair in te zetten, kunnen wij en onze opdrachtgevers besparen op CO2 en de stortkosten en bijdragen aan bodemverbetering en biodiversiteit. Mogelijk kunnen we naar een coöperatief model, waarin we regionaal kringlopen sluiten.”
Nog even terug naar de bladmulcher. Wanneer komt deze op de markt?
Arjan Kraaijeveld: ,,Na een proef op twee Rotterdamse locaties in 2020 wordt het werktuig, dat achter een compacte trekker hangt, vervolmaakt. Komende herfst testen we met drie machines. Doordat de parken goed worden schoongehouden, is er geen sprake van vervuiling in het materiaal. Ook wordt de grondkwaliteit en dus het effect van deze verwerkingsmethode nogmaals gemeten, voordat de machine ook voor andere gebruikers beschikbaar komt.’’
Wat zoeken jullie in het Vernieuwersnetwerk?
,,We zoeken mensen met ideeën, innovaties. Het gaat niet altijd om geld, maar om met elkaar mooie resultaten te bereiken. En het zou mooi zijn als er een pilot komt op het gebied van aanbesteding, waarbij wordt gekeken naar parameters en functiecriteria die écht kloppen. En waar bij inventieve oplossingen de werkelijke duurzame opbrengst meetelt.”
Contact
Kijk voor meer informatie op GKB Groep. Wil je in contact komen met Rolf Balvert? Mail rolf@gkbgroep.nl of bel 0180-642929.