Whitepaper toepassing wilgenhout

Het Louis Bolk Instituut, het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid, ontwikkelt een whitepaper over de veelzijdige toepassing van wilgenhout. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

De waarde van de wilg is groot. De boomsoort ondersteunt meer dan 450 verschillende insectensoorten. Daarnaast houdt de wilg veel CO₂ vast door haar snelle groei. En de boom helpt ook nog eens met het verbeteren van de waterkwaliteit en kan worden ingezet voor de bouw.

Toepassing wilgentenen

Al deze kennis komt voort uit de hackathon die de provincie Zuid-Holland begin 2023 organiseerde in samenwerking met Blue City. Hier werd onder meer een verkenning gedaan naar de hoogwaardige toepassingen van wilgentenen. Het hout van de wilgentegen kan namelijk iedere drie jaar gewonnen worden. Wilgenhout blijkt veelzijdig: van toepassingen in de grond-weg-waterbouw tot houtvezels voor bouwmaterialen, van bodemverbeteraar tot manden.

Grondstoffen

De mogelijkheden met wilgenhout bieden kansen op zowel economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Gedacht wordt aan een nieuw verdienmodel voor de landbouw in het veenweidegebied, het vergroenen van steden en het vrijkomen van circulaire biobased grondstoffen die hoogwaardig kunnen worden ingezet. Het Louis Bolk Instituut gaat de mogelijkheden in kaart brengen.

De whitepaper is in het bijzonder interessant voor toekomstgericht boeren en zorgt voor bewustwording over de potentie van de wilg bij grondeigenaren en beleidsmedewerkers.

De oplevering staat gepland medio tweede kwartaal 2024.

Zie jij ook kansen voor de wilg of wil je doorpraten? Neem contact op met Annette Kabel via af.kabel@pzh.nl.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Zuid-Holland voedt
haar eigen bodem

Voor de coalitieverkenning ‘Zuid-Holland voedt haar eigen bodem’ gaan &Flux en KnowWhy in opdracht van de provincie Zuid-Holland komende maanden aan de slag om een burg te slaan tussen groene reststromen en bodemverbeteraar.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies