Hackathon leidt tot Hollands Wolcollectief

Een hackathon over de vraag of schapenwol kan worden toegepast als isolatiemateriaal, leidde tot de oprichting van het Hollands Wolcollectief.

Een hackathon is een evenement waarbij deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen te verzinnen rondom een vraagstuk. Dit keer: een oplossing voor de 2 miljoen kilo onbenut wol per jaar.

In Nederland worden schapen ingezet voor bijvoorbeeld natuurlijke begrazing of zuivel. Van hun wol wordt 95% niet gebruikt. Zonde, zeker als je bedenkt dat grondstoffen steeds schaarser worden. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar biobased bouwmaterialen vanwege klimaat-, energie- en circulaire opgaven. Zo wil bijvoorbeeld ook de provincie Zuid-Holland in 2050 volledig circulair zijn.

Sluitende businesscase

Een oproep leverde meer dan 50 reacties op. Drie multidisciplinaire teams van vijf professionals hebben gezocht naar een schaalbare oplossing voor de toepassing van wol in de bouw. Zes weken lang hebben ze de mogelijkheden verkend voor een industriële keten van schapenwol tot bouwmateriaal, mét sluitende business case. Zo zijn niet alleen de mogelijkheden van wol in kaart gebracht, maar is er ook een realistisch en toepasbaar plan opgesteld. Hieruit is het Hollands Wolcollectief voortgekomen, dat zich begin juli presenteert.

De hackathon was een initiatief van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam en werd georganiseerd en begeleid door circulaire hub BlueCity. 

Delen:

Gerelateerde artikelen

Tafel van grasmaaisel voor Waterschap

Waterschap Hollandse Delta voert jaarlijks meer dan 10.000 ton maaisel af. Hoe kan het waterschap dit hoogwaardiger inzetten? Het innovatieve bedrijf VanHier ontwierp een tafel

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies