Vezelverwerkingshubs: urgentie om op te schalen

Met het Vernieuwersnetwerk waren we in april te gast bij de GKB Groep in Barendrecht. Daar kregen we een toelichting op het bedrijf, gingen in gesprek over vezelverwerkingshubs: nu en naar de toekomst en werden provinciale subsidies bekend gemaakt voor twee circulaire doorbraakprojecten.

De GBK groep is een veelzijdig familiebedrijf. Vanuit de verwerking van riet, biezen en rijshout is de Barendrechtse onderneming gegroeid tot een volwaardig en innovatief groenaannemer met een eigen ontwikkelbedrijf van groenmachines en 230 vaste medewerkers. Met als stimulerend motto: ‘Wij geloven dat het kan’.

Duurzaamheid heeft voor ons altijd geld opgeleverd.

Arjan Kraaijeveld, GKB Realisatie

,,We doen het voor de volgende generatie”, zegt Arjan Kraaijeveld, directeur GKB Realisatie. ,,Daarom zijn wij ook actief in circulair werken.’’ Dat gaat van het maken van bokashi van maaisel, tot een houtzagerij in samenwerking met de Roteb en de gemeente Rotterdam om het stadshout in de stad te houden. Van natuurvriendelijke overs aanleggen tot oude windmolenwieken omtoveren tot speeltoestellen. Het bedrijf schakelt nu langzaam over op emissieloze voertuigen en machines. ,,We staan met elkaar voor grote uitdagingen. We moeten met elkaar de wereld een stukje beter maken. Duurzaamheid heeft voor ons altijd geld opgeleverd.” Grote uitdaging: de vervuiling van reststromen.

Vervolgens gingen groepen uiteen om door te praten over kansen voor vezelverwerkingshubs. In een eerste verkenning naar de potentie van (vezel)verwerkingshubs in Zuid-Holland blijkt uit onderzoek dat er een sterke wens bestaat voor een nieuwe verwerkingslocatie. Ruimte is in de provincie echter schaars. Om hier eerlijk invulling aan te geven denkt de provincie aan een coöperatieve vorm. Een plek waar zowel verwerkers als makers verenigd zijn. Lees hier de uitkomsten uit de gespreksgroepen.

Tot slot maakte gedeputeerde Meindert Stolk de circulaire doorbraakprojecten bekend die een subsidie ontvangen: met bermmaaisel en bagger.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Netwerkpartners op Dutch Design Week

Het Hollands Wol Collectief, VanHier en De Zachte Stad presenteerden hun producten op de Dutch Design Week eind oktober in Eindhoven. Rotterdamse wol In Rotterdam

Zuid-Holland voedt
haar eigen bodem

Voor de coalitieverkenning ‘Zuid-Holland voedt haar eigen bodem’ gaan &Flux en KnowWhy in opdracht van de provincie Zuid-Holland komende maanden aan de slag om een burg te slaan tussen groene reststromen en bodemverbeteraar.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies