Netwerken op 10 februari: verwerken reststromen tot grondstof

Onze eerste netwerkbijeenkomst valt in de Week van de Circulaire Economie. Het thema op 10 februari is persen, drogen, mixen, roeren: hoe verwerken we een reststroom tot grondstof?

Van 15.00 tot 17.00 uur, opnieuw online, is er volop kans elkaar te spreken én we hebben inhoudelijke sprekers die met je in gesprek gaan over uitdagingen rondom het bewerken van reststromen. De één wil dit zelf doen en breidt zijn/haar werkzaamheden uit, de ander besteedt het liever uit. En wanneer is decentraal een goed idee en wanneer is schaal en volume doorslaggevend? Wat betekent dit voor samenwerken in de keten?

Warming-up

We gaan meteen met elkaar aan de slag om potentiële partners te leren kennen, tips en informatie uit te wisselen en komen daar op het einde van de bijeenkomst op terug.

Technieken voor voorbewerking

We beginnen met gastspreker Frank Lenssinck, directeur van het Veenweide Innovatie Centrum. Hij vertelt over verschillende technieken van voorbewerking die worden gebruikt voor verschillende toepassingen. En waar loop je tegen aan als je natuurlijke reststromen, dichtbij, hoogwaardig en duurzaam wil verwaarden?

Frank Lenssinck

Sparren over slimme schakelfuncties

Aansluitend kun je kiezen voor een break-out room met als centrale vraag: hoe de schakel van reststroom naar grondstoffen kan worden georganiseerd? Wie doet wat en welke overwegingen zijn daarbij? Geef de volgende vraaginbrengers in break-out rooms sleutels in handen om slimme schakels te creëren:

  • Hans Peter Vles van VanHier: Uitbesteden van het voorbewerken van grondstoffen is een van de sleutels in de opschaling van laboratoriumschaal naar pilot, waar leg je als start-up de focus op?
  • Anke Sweere van DenOuden: De kerstbomen challenge in Rotterdam leert dat je grote volumes moet kunnen verwerken om de gewenste halffabricaten te kunnen leveren. Hoe kan in de toekomst een gezonde businesscase ontstaan? Wie heeft daarbij welke rol?
  • Livio Bod van Spaak CS: Natuurlijke reststromen zijn seizoensgebonden. Hoe kunnen we jaarrond de machines die we voor verwerking van bermgras aan het bouwen zijn ook voor andere natuurlijke reststromen (het kan, is getest) laten draaien?
  • Marloes Arkesteijn van de Provincie Zuid-Holland: Hoe en waar kunnen “verwerkershubs” gaan functioneren om productief te worden voor de circulaire economie op een duurzame, hoogwaardige en nabije manier? Wiens rol is het om afstemming van de faciliteiten te coördineren? Welke overwegingen spelen een rol?
  •  Jouw urgente vraag? Heb je een urgente vraag over het thema waarin ook anderen zich kunnen herkennen, dan kun je die inbrengen.

Na de oogst is er nog ruimte om nog even te blijven napraten tot 17:30 uur.

Meld je hier aan!

Delen:

Gerelateerde artikelen

Uitkomsten hackathon: Meer oog voor de wilg

Vijftien pioniers van de BlueCity Wilgen Hackathon presenteerden donderdag 9 februari in Meerkerk de verschillende toepassingen van de wilg in een bio-circulaire economie: het opstarten

Whitepaper toepassing wilgenhout

Het Louis Bolk Instituut, het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid, ontwikkelt een whitepaper over de veelzijdige toepassing van wilgenhout. Dit gebeurt in opdracht

Online netwerksessies
vol inspiratie

Een netwerk bloeit en groeit door ontmoeting. Door corona konden we elkaar tot nu toe vooral online spreken, en kennis en initiatieven delen. Bekijk de online sessies op je gemak terug.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies