Keten verwerkt Hoeksch loofhout succesvol

Een meubel, borrelplank, laadpaal, grafkist of onderwaterbeschoeiing van zachthout. Met ketenpartners geeft Hoeksch Hout de waardevolle, maar minder gewaardeerd stammen van iep, els, populier, wilg en es een nieuwe bestemming op het eiland.

Houtzagerij Hoeksch Hout in Klaaswaal is in 2020 voortgekomen uit een circulair ketenproject met Boomstoppel groen, houthandel Van der Sijde, Boonstoppel Groen, GKB Barendrecht en de Eco Concept Groep uit Oud-Beijerland. Loofhout uit de Hoeksche Waard verdween tot voor kort vooral richting de papier- of palletindustrie. Lokale ondernemers werken nu samen om de lokaal gerooide bomen te hergebruiken in hoogwaardige producten. 

Waarom deed je mee aan dit ketenproject? 

Eigenaar Martijn Trouwborst: ,,Als meubelmaker ging het knagen dat ik in één week een boomstam verwerkte, die er jaren over had gedaan om te groeien. Ik wilde niet alleen oogsten, maar ook bomen terug planten. Via de gemeente Hoeksche Waard raakte ik betrokken bij het ketenproject en heb daarna de zagerij opgezet. De planken verhandelen we en we maken er meubels en andere producten van.” 

Welke producten maak je met de ketenpartners? 

,,Met een proefopstelling van beschoeiing onderzoeken we of loofhout hiervoor toepasbaar is. Via de Samenwerking met Marleen Gulden van Ecoconceptgroup maakten we een borrelplank, waarvan met kerst 1500 stuks zijn verkocht in de door Marleen samengestelde kerstpakketten. Voor een duurzaam product met een duidelijk verhaal blijkt een markt. Datzelfde geldt voor de grafkist van lokaal hout, die we hebben doorontwikkeld met Moree, een lokale begrafenisondernemer. Daarnaast werk ik aan een nieuw product: elektrische laadpalen van hout. Dat geeft een ander beeld in je tuin of op straat, dan de kunststof palen.”

Een laadpaal is het nieuwste product dat wordt ontwikkeld voor de markt.

Inspelen op een tekort aan constructiehout

,,Ook werken we in de keten aan het verduurzamen van loofhout door een milieuvriendelijker impregnant. Verder zagen we nu ook constructiehout. Daarvan hebben we bijvoorbeeld een overkapping gemaakt met een sedumdak. Er is een tekort aan het gebruikelijke – veelal geïmporteerde – vurenhout van de spar. Hout van essen en populieren lijkt geschikt en kan zowel in particuliere- als de bouwmarkt worden ingezet. Voor de bouw denken we verder aan samengestelde CLT-panelen. Dat kan ook met lokaal hout. Vanwege de essentaksterfte komen er genoeg essen beschikbaar.’’ 

Verwerk je met elkaar al het hout uit de Hoeksche Waard? 

,,Wij zouden wel willen dat elke Hoeksche boom naar ons komt. Alle partijen die bomen rooien kunnen ze bij ons brengen, zodat wij ze lokaal kunnen verwerken. Zo zorgen we samen voor een lokale kringloop.”

Wat maakt deze ketenaanpak succesvol?

,,Dat het hout uit de regio komt, geeft echt een meerwaarde aan de producten. Afnemers geven we een uniek boompaspoort mee: waar komt de boom vandaan, waar is het product gemaakt. En het feit dat we er nieuwe bomen voor in de plaats planten. Dat totaalpakket is het succes van dit concept.”

,,We konden halverwege 2021 verhuizen van Zuid-Beijerland naar een grotere werkplaats met buitenruimte in Klaaswaal; the next step. Daar werken we door aan de ontwikkeling van het bedrijf. Onze ketenpartners werken bijvoorbeeld met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik wil daar ook ruimte voor maken, zeker in piektijden. Dat vraagt nog veel organisatorische afstemming, ruimte en inzet. Maar het hoort ook bij het concept.’’

Martijn Trouwborst in zijn werkplaats.

Waarom ben je aangesloten bij het Vernieuwersnetwerk? 

,,Ik doe graag mee en wil onze kennis over ons producten en concept inbrengen. Daarnaast hebben we zelf reststromen, zoals zaagsel en houtkrullen. Onze grootste opgave is dat we onze eigen omgeving gaan vergroenen door met hout te werken en te herplanten. Binnen ons concept hoort dat we 200 tot 300 stammen uit de Hoeksche Waard op voorraad willen hebben. Voor elke stam planten we dus twee of drie bomen terug. Daarvoor zoeken we bij grondeigenaren locaties waar bomen een lange levensverwachting kunnen hebben. Dat is wel een uitdaging.”

Contact

Wil je in contact komen met Martijn Trouwborst? Mail naar info@hoekschhout.nl of bel 06-29417813. Of kijk op Hoeksch Hout.

Planken van loofhout uit de Hoeksche Waard wachten op een nieuwe bestemming.
Delen:

Gerelateerde initiatieven

‘Focus en keten nodig
voor slim verwerken’

Als leverancier van hernieuwbare grondstoffen zet Den Ouden Groep in op het slim verwerken van groen uit het openbaar gebied. Compost als duurzame bodemverbeteraar blijft daarnaast de belangrijke basis.

Terreinbeheerders vinden afzet bij boeren

Veevoer, bokashi en bodemverbetering. Die bestemmingen krijgt een deel van het maaisel van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in het Groene Hart. Met verruiming van de regels zien zij meer afzetmogelijkheden.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies