Terugblik netwerksessie 15 april

Productie en afname van biobased materialen waren de thema's van onze vierde online netwerkbijeenkomst.

Richard Liebrechts van Grondstoffen Collectief Rijnland vertelde ons over de aanpak van het Grondstoffencollectief: hoe laten zij de productie op basis van reststromen goed verlopen?

Richard schetste drie belangrijke factoren: productie (waar locatie en logistiek) ga je wat produceren en hoe komen reststromen zo goed mogelijk tot hun recht? Het Grondstoffencollectief is een fysieke locatie waar reststromen binnenkomen, en waar je naar het totaalpalet kijkt om daar hoogwaardig en meervoudig te gaan verwaarden. Dat doen ze in een nieuwe vorm van ketensamenwerking. Hierin gaan eigenaren van reststromen met elkaar aan de slag met duurzame verdienmodellen. In Rijnland zijn ze dit nu aan het opbouwen. In Almere is Cirwinn al actief.

Hoe gaan ze te werk?

Er wordt gekeken naar de karakteristieken van de stromen. En wat je daarmee kunt doen in combinatie met andere reststromen. Dit koppelen ze aan de lokale infrastructuur.  Een van de belangrijkste krachten van dit collectief is dat je koppelt aan de uitdagingen van de omgeving en de kansen bij de lokale bedrijvigheid. Zo klein als mogelijk, zo groot als noodzakelijk. Nodig is inzicht: welke reststromen heb ik, welke uitdagingen aan de vraagkant en hoe kun je daar combinaties van maken? Daarmee kun je verschillende waardes halen uit een en dezelfde plant, bijvoorbeeld vanuit de verschillende vezels van riet.

Businesscase

Advies van Richard: we moeten toe naar een ketenondernemerschap; organiseer een collectieve – en daarmee voldoende – vraag. En je kunt zo beter kennis delen. En dan de businesscase, hoe krijg je die rond? Kijk niet alleen naar het financieel kapitaal, maar naar de Total Costs of Ownership. Maak de baten van je circulaire oplossing lager in de keten inzichtelijk en hou hierover een transparante discussie waarin je kijkt welke waardes er worden gecreëerd en deze herverdelen.

Productie en afname bij bouw & inrichting: twee voorbeelden

Youetta sprak met twee ondernemers: een regionale en internationale vorm van circulaire toepassingen in een keten.   

Hoeksch Hout (Henk Korpershoek) ontleent zijn bestaansrecht uit een circulair ketenproject. Vergis je niet: het ene hout is het andere niet. Zacht hout is meestal moeilijker te benutten. Hoeksch Hout gebruikt het in proefprojecten, zoals beschoeiingsschotten en een Hoeksche borrelplank voor in het kerstpakket. Makkelijk te produceren, maar duur. Door het verhaal is blijkt markt voor. De koper ontvangt een boompaspoort en kan precies zien uit welke boom zijn plank komt. Hoeksch Hout investeert nu veel in een voorraad om kwaliteit te kunnen blijven leveren en plant bomen terug. 

ECOR Europe (Eric Logtens) maakt panelen van cellulose reststromen met behulp van slechts water, druk en warmte. Deze kun je gebruiken als plafondtegels, in je interieurinrichting of als display in de supermarkt. Van Japan tot Mexico is ECOR actief, maar ze bevinden zich nog in de scale-up fase. In Venlo bouwt ECOR een fabriek om reststromen te verwerken van onder meer Schiphol, zoals het gras van de landingsbaan. Om verdere stappen te maken in de markt, sluit ECOR telkens een pact met de eindgebruiker. Samen ontdekken ze in een ‘black box’ hoe een reststroom uiteindelijk zijn weg vindt.

Natuurlijke reststromen in de agrarische markt

Agriton is een van de eerste bedrijven die bokashi in Nederland introduceerde. Simone Vos van Agriton vertelt over het fermentatieproces waarbij ingangsmaterialen worden opgewaardeerd, bijvoorbeeld maaisel, blad en etensresten. Hiermee creëer je een korte route van maaisel naar bodem en sluit je de kringloop. De potentiële afzetmarkt is groot, maar de wetgeving loopt achter.

Bioboer Jeroen van der Kooij (veeteler in Midden-Delfland) maakte bokashi in samenwerking met Ben van Schie van het Hoogheemraadschap die het maaisel leverde. Zijn ervaring is dat het snel werkt, makkelijk verdeelt en snel wordt opgenomen door de bodem. Bij vaste mest duurt het tien weken voordat je weer wat kan doen op je akker, aldus Van der Kooij. Helaas zat er nog veel vervuiling in. Met vijf man sterk moest de troep eruit worden gehaald.

In het najaar houdt de provincie Zuid-Holland een bijeenkomst over bodem en bodemverbetering.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Hackaton voor wilgenhout

BlueCity maakt zich deze winter hard voor hout, met twee Hout Hackathons: wilgenhout en kruislaaghout. Per Hackaton is plek voor 10 tot 15 pioniers met

Nationaal Programma Circulaire Economie

Het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030 vanuit het ministerie van I&W is in februari gepubliceerd. Het NPCE bevat maatregelen om de komende jaren zuiniger om

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies