‘Focus en keten nodig
voor slim verwerken’

Als leverancier van hernieuwbare grondstoffen zet Den Ouden Groep in op het slim verwerken van groen uit het openbaar gebied. Compost als duurzame bodemverbeteraar blijft daarnaast de belangrijke basis.

Den Ouden is een internationaal werkend familiebedrijf. Het circulair verwerken van groene reststromen tot hoogwaardige producten die bijdragen aan bodemverbetering is een van de bedrijfsonderdelen binnen Den Ouden. Hierin bedient Den Ouden een derde van de markt in Nederland. Jaarlijks verwerkt het bedrijf op dertien locaties herwinbare grondstoffen, zoals bodembedekkers (schors), bodemverbeteraars (diverse soorten compost), substraatgrondstoffen en biobrandstoffen.

Verantwoordelijkheid

Luuk Braam, Product Development Manager, en accountmanager Anke Sweere vertellen over de aanpak van Den Ouden.

Luuk Braam: ,,Als derde generatie familiebedrijf en grote speler in de markt, trekken wij de verantwoordelijkheid naar ons toe om de leefbaarheid van onze aardbol verbeteren. Dat doen we door ons circulaire aanbod van diensten en producten. Wij werken aan het leveren van kwalitatief hoogwaardig organisch materiaal, in verschillende samenstellingen voor slimme oplossingen. Daarvoor willen we de inhoudsstoffen maximaal verwaarden. Een buitenstaander ziet een berg hout liggen. Wij zien vezels, cellulose, lignine, waterstof.”

Chemische- en maakindustrie

,,Met diverse partijen investeren we in productontwikkeling voor land- en tuinbouw, landscaping en industrie, onder meer de maakindustrie en biochemie. Voor huidige en toekomstige klanten. Denk aan papier, karton, biobeton, bioplastics, chemische grondstoffen en vegan leer. We zijn klein begonnen, en gaan de komende jaren opschalen. Wij geloven in de chemische- en maakindustrie om als potentiële sectoren om met onze reststromen duurzame grondstoffen in te kunnen zetten. Maar dat is hard werken.”

Den Ouden probeert hierbij niet te denken aan technologische uitdagingen, maar aan het samenwerken met de juiste partners. ,,Zodat je een economisch duurzaam model opzet. Naast innovaties voor nieuwe markten ontwikkelen we ook onze compost verder. Waarbij we werken aan kwaliteitsverbetering en de focus op bodembiologie aanbrengen, samen met onze collega’s van PHC.”

Van houtchip naar veenvervanger

Veenvervanger is een ander product dat Den Ouden ontwikkelt. Veen wordt wereldwijd afgegraven voor potgrond ten koste van natuurgebieden. En de vraag stijgt de komende twee decennia van 59 miljoen naar 244 miljoen kuub, volgens onderzoekers van Wageningen Universiteit. ,,In Nederland wordt een groot deel van de substraatgrondstoffen geïmporteerd, denk hierbij aan veen en kokos. Wij hebben substratengrondstoffen ontwikkeld uit (lokale) biomassa. Wij zien grote kansen voor de grondstoffen RHP compost, schors en Hortifibre en werken daarnaast aan nieuwe specialties, zoals biochar.”

In 2022 start de productie van biochar met als opbrengst: energie én een hoogwaardige bodemverbeteraar. Hierbij gaat de C02 die de plant door middel van fotosynthese heeft opgenomen niet opnieuw verloren door verbranding.

Vegan leer. Foto BlueCity Lab

Wat is belangrijk in het circulair verwerken van reststromen?

Luuk Braam: ,,Focus en ketensamenwerking. De vraag begint uiteindelijk bij de eindgebruiker, niet bij de grondstof. Wij kunnen snel grote volumes organisch materiaal aggregeren, en opwerken tot bepaalde specificaties en langjarige contracten aangaan met de industrie. Samen met biophilica en het BlueCity Lab hebben we bijvoorbeeld van blad vegan leer gemaakt. En met een aantal partners waaronder het Centre of Expertise Biobased Economy in Breda van kerstboomnaalden gekleurde kerstballen gemaakt. Om te laten zien dat je van groene reststromen waardevolle producten kunt maken.”

Anke Sweere: ,,De situatie is nu dat aanbieders van reststromen willen dat je er iets van maakt, maar dat product niet willen afnemen. Die tendens lijkt langzaam te veranderen. Het zou uiteindelijk zo moeten zijn dat de keten rond is. De uitdaging is dus ketens verbinden, sterk partnerschap om samen met de eindgebruiker het ontwikkelproces in te gaan.’’  

Waarom sluiten jullie aan bij het netwerk?

Anke Sweere: ,,We zijn altijd op zoek naar eindgebruikers, daar begint de vraag. En wij willen mensen informeren over onze ambitie, kennis en deskundigheid om met elkaar natuurlijke reststromen maximaal te verwaarden. En om businesscases realistisch en haalbaar te maken voor gemeenten en aannemers. De kennis om een extra stap te zetten in het verwaarden, ontbreekt nu bij veel partijen.”

We vinden het belangrijk dat er weer met open blik wordt gekeken naar bestaande oplossingen

Luuk Braam: ,,Daarnaast vinden we het belangrijk dat er weer met open blik wordt gekeken naar bestaande oplossingen. Compost wordt helaas als laagwaardige oplossing gezien, maar het is juist een waardevolle toevoeging aan de bodem om planten weerbaarder te laten groeien en biodiversiteit te vergroten. Tegelijkertijd sluit je de nutriënten- en koolstof (één ton compost slaat 165 kg CO2 op in de bodem) kringloop: win voor de teler en de natuur.”

Contact

Kijk voor meer informatie op www.denoudengroep.com Wil je in contact komen met Luuk Braam of Anke Sweere mail dan naar h.derksen@denoudengroep.com

Delen:

Gerelateerde initiatieven

Keten verwerkt Hoeksch loofhout succesvol

Een meubel, borrelplank, laadpaal, grafkist of onderwaterbeschoeiing van zachthout. Met ketenpartners geeft Hoeksch Hout de waardevolle, maar minder gewaardeerd stammen van iep, els, populier, wilg en es een nieuwe bestemming op het eiland.

Versnipperaar verwerkt
blad op locatie

Bladeren op grasvelden opzuigen, direct verkleinen en weer uitstrooien, zodat ze dienen als bodemverbeteraar. Een circulair idee van de gemeente Rotterdam, uitgewerkt door groenaannemer GKB uit Barendrecht: de bladversnipperaar.

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies