Netwerkbezoek aan NewFoss: Impact maken met isolatieplaten van grasvezel

Het Vernieuwersnetwerk was vrijdag 18 maart te gast bij NewFoss in Uden. Het bedrijf richt zich nu op de productie van isolatiemateriaal uit grasvezel. CTO Jeoffrey van den Berg noemde het na afloop ,,de leukste rondleiding’’ die hij in de pilotfabriek heeft gegeven.

NewFoss ontwikkelde vanaf 2010 een bioraffinage proces. Daarbij wordt biomassa via het wassen, kraken en spoelen van cellen omgezet in hoogwaardige producten: een inerte lignocellulose vezel – NFF – en een waterige sapstroom met inhoudstoffen. De eiwitrijke grassappen kunnen worden benut als hoogwaardige meststof. De (droge) vezel is inzetbaar in de papier- en kartonindustrie, en als natuurlijke vervanger voor glas- en steenwol in isolatietoepassingen, voor plaatmateriaal en composieten.

Uitdagingen: opschaling productie en afzetmarkt

Jeoffrey van den Berg komt uit de procesindustrie. Hij werkt inmiddels enkele maanden aan de huidige uitdagingen van NewFoss: de opschaling van de productie en de afzet van het isolatiemateriaal. ,,Wij zijn gericht op het maken van impact, met volume tegen bulkprijzen”, licht hij toe. ,,We hebben isolatieplaten ontwikkeld met minstens 70 procent grasvezel. Nu zijn we klaar voor de volgende stap: twee grote productielijnen voor de verwerking van in totaal 130.000 ton gras op jaarbasis.”

CTO Jeoffrey van den Berg vertelt over de plannen van NewFoss om op te schalen.

Positieve energiebalans

Het beeld: een graskuil direct naast de fabriek, het gras verwerken en daarna vrachtwagens vol met isolatieplaten op weg naar de klant. Vanuit het netwerk wordt gevraagd naar de energiebalans. Die pakt volgens Jeoffrey positief uit: ,,Het energieverbruik van de fabriek is zeer beperkt. Helemaal als voor het drogen van de vezel restwarmte wordt gebruikt of wanneer we de warmte door vergisting zelf produceren. En nog een mooi resultaat: in elke kilo isolatiemateriaal die wij produceren, wordt maar liefst 1,5 kilo koolstof vastgelegd.”

De pilotfabriek ligt op een terrein omringd door bergen reststromen als gras en hout. Jeoffrey vertelde tijdens de rondleiding voor welke vragen NewFoss ook staat, zoals rond de waterbehandeling en de verwaarding van de nutriënten in de sapstroom.

Elkaar vooruit helpen

Het vernieuwersnetwerk suggereerde tal van contacten en bedrijven, die mogelijk kunnen bijdragen om de processen en droge en natte projecten verder te helpen. Er werden afspraken gemaakt voor vervolggesprekken. En veel vernieuwers vertrokken met een zakje vezels of een potje water met nutriënten.

,,Het is nodig dat we elkaar echt vooruit helpen. Daaraan wil ik echt een bijdrage leveren”, stelt Peter Bakker van de Den Ouden Groep. Herrejan Venema van Waardewenders: ,,Ook dit bezoek geeft motivatie en focus op mogelijkheden, verbindingen en de kracht van het netwerk.’’ Nienke Binnendijk van BlueCity sluit aan: ,,Deze pilots en aanpakken zijn zo nodig! Jeoffrey, bedankt voor je openheid en je pionierschap.”
Jeoffrey reageert: ,,Dit is de leukste rondleiding die ik ooit heb gegeven. Zo’n gemêleerd gezelschap dat elkaar wat lijkt te gunnen. En met goede vragen, die mij aan het denken zetten en hopelijk andersom ook.”

Deelnemers aan de excursie waren: Herrejan Veenema van Waardewenders/ Drukkerij Holland, Kimberly Wevers en David Meijvogel van de WUR, Klaske Postma van VanHier/ Regenerationdesign, Nienke Binnendijk van BlueCityLab, Frans Zwinkels van Frans Zwinkels projectbegeleiding en techniek, Xander Sandell van Methaplanet, Rolf Balvert van GKB en Peter Bakker van de Den Ouden Groep.

Rondleiding in de pilotfabriek van NewFoss in Uden.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Greenhub Zuid-Holland

Greenhub Zuid-Holland, onder deze naam werkt het doorbraakproject Grondstoffenketens op basis van natuurlijke reststromen in Rijnland aan een locatie waar bermmaaisel en organische stromen die

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies