Hackthon vervuilde bagger

Een doorbraak rond vervuilde bagger forceren. Dat is de inzet van de hackathon die BlueCity organiseert. Voor de zomer worden de uitkomsten gedeeld.

Het doel is om inzichten te delen en in kaart brengen wat er nu mis gaat, te begrijpen wat er nodig is voor structurele economische en ecologische oplossingen en daarop te handelen door samen die oplossingen te ontwerpen. Inzichten uit de bijeenkomst van ons Vernieuwersnetwerk over opspeuren en opschonen van vervuiling worden hierin meegenomen.

Ecologische gevolgen

De kwaliteit van onze rivieren, meren en plassen in Nederland holt in een rap tempo achteruit. Dit wordt voor een heel groot deel veroorzaakt door het storten van vervuilde bagger. De ecologische gevolgen zijn niet te missen: de afnemende waterkwaliteit leidt tot afname van biodiversiteit en in sommige gevallen ook tot gezondheidsproblemen bij de mens. Toenemende kritiek uit maatschappelijke hoek, versterkt door media-uitingen, onderstreept de dringende behoefte aan een verandering in het gehele systeem.

Baggeroverschot

In Nederland hebben we te maken met een jaarlijks baggeroverschot van 40 miljoen kuub. Wat gaan we hiermee doen? Van baggeraar tot waterschap, van provincie tot gemeente en van ondernemer tot ministerie: dit vraagstuk raakt iedereen. Hoe mooi zou het zijn als we dan ook samen de verantwoordelijkheid nemen en de krachten bundelen om deze kritieke kwestie aan te kunnen pakken?

Lees meer

Delen:

Gerelateerde artikelen

Rijke terugblik op 2022

Ons Vernieuwersnetwerk heeft niet stil gezeten afgelopen jaar. Volop ontmoetingen online en op locatie rond bewerken van natuurlijke reststromen, regionale kringlopen, bodem, hout, een bedrijfsbezoek

Uitkomsten hackathon: Meer oog voor de wilg

Vijftien pioniers van de BlueCity Wilgen Hackathon presenteerden donderdag 9 februari in Meerkerk de verschillende toepassingen van de wilg in een bio-circulaire economie: het opstarten

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies