Komen tot een concreet project, voorbij de vele pilots met bermgras in de regio Rijnland. De derde Doorbraaksessie van het Vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen en Grondstoffen Collectief Nederland eindigde met een enthousiaste yell met de handen in de lucht. De dag had energie gekost, maar gaf ook veel energie en perspectief.
De deelnemers aan de drie sessies vertegenwoordigen sectoren die allemaal nodig zijn om een doorbraak te realiseren; agrariërs, loonwerkers, groen-aannemers, verwerkers, bouwpartners, producenten, verbinders, groene samenwerkingsverbanden, Staatsbosbeheer, gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn, provincie Zuid-Holland, omgevingsdiensten Midden- en West-Holland en Rijkwaterstaat. Allemaal koplopers, die vooruit willen en stappen willen maken.
Positie in de keten
Door na twee sessies goed inzicht te hebben in ieders positie (soms meerdere posities) in de keten, in dromen en ideeën kon deze week goed worden doorgepakt. Een groep richtte zich op de bodem, de ander op bouw en buitenruimte. Want ook dat bleek uit de eerdere sessies: het uiteindelijke project moet beiden bedienen.
Picknickbankje , CMC compost en verwerkingslocatie
Concrete projecten zijn vastgesteld, gekoppeld aan jaartallen richting 2030 (mijlpalen) en aan mensen die er hun schouders onder willen zetten. Van picknickbankjes van lokaal bermgras – die staan in 2023 in het groenblauwe stadshart van Alphen aan den Rijn – tot CMC compost, kunstmestvervanger en isolatiepaneel. Over 5 jaar zou een gezamenlijke verwerkingslocatie van bermgrasmaaisel voor meerdere producten gerealiseerd moeten zijn. Daarmee plaveit het bermmaaisel de weg voor andere natuurlijke stromen. Stip op de horizon: over tien jaar moet in de regio Rijnland een biobased bouwketen gerealiseerd zijn: van oogsten tot assembleren.
,,Er was een goede interactie en we hebben echt stappen gezet”, aldus Jeron Boellaard van groenaannemer Krinkels. Een conclusie die alle deelnemers onderschrijven.
Binnenkort volgt meer informatie over dit traject van het Vernieuwerrsnetwerk en het Grondstoffen Collectief Nederland.