Netwerksessie met Rejuice en excursie

Tijdens onze laatste netwerkbijeenkomst van 2024 gaan we met elkaar in op het verwaarden van natuurlijke reststromen door samenwerking. We doen dit samen met ReJuice. Dit Europese project onderzoekt de technische haalbaarheid en toepasbaarheid van perssap, het vloeibare gedeelte van groene reststromen.

In de ochtend krijg je uitleg over het project. Ook inventariseren we waar we staan als netwerk en wat ons gezamenlijk nog te doen staat. In de middag kun je dit keer bovendien op excursie naar het Valorisatielab Reststromen Tuin- & Akkerbouw VARTA in Bergen op Zoom. Hier krijg je inzicht in diverse onderzoeken en risico-inventarisaties van het hergebruik van reststromen.

Programma

09.30 uur: inloop bij Meeting House in Dordrecht
10.00 uur-13.00 uur:

  • Kennismaken met elkaar
  • De thermometer in het netwerk
  • Wat gaan we doen in 2025?
  • Toelichting op het ReJuice Interregproject.(in het Engels)
  • Workshops
    • ReJuice: de valorisatie van groene reststromen. Vergeet je businesskaartje niet!
    • Netwerksamenwerking: welke puzzel breng jij in?
    • Hoe meten en weten we de impact  van ons (net)werk?

13.00 – 14.00: Netwerklunch
14.00 – 17.00 uur: Optionele excursie naar VARTA in Bergen op Zoom (je kan mee met de bus of met eigen vervoer). Rond 17.00 uur verwachten we weer terug te zijn in Dordrecht.

Excursie naar VARTA

Tijdens het bezoek maak je kennis met drie manieren om de risico’s bij het hergebruik van reststromen als organische meststof in de kas in beeld te krijgen en beter te kunnen beheersen.

  1. De eerste proef vindt plaats in een kleine groeistelling, waar chrysanten worden gekweekt. Bij de helft van de planten is gefermenteerde chrysantvezel door de bodem gemengd om de verschillen met reguliere bodem te onderzoeken. Eerder zijn vergelijkbare proeven uitgevoerd met bio-fertilizer.
  2. De tweede proef bestaat uit een onderzoek naar het gedrag van fytopathogenen tijdens de verwerking van reststromen tot bio-fertilizers. De reststromen worden opzettelijk geïnfecteerd en de verspreiding van de infecties in de fracties worden gevolgd. De geproduceerde sappen en vezels worden gebruikt voor groeiproeven om te bepalen of ze nog schadelijk zijn na verwerking.
  3. Als laatste bekijk je een grotere pilotkweek in een vertical farming-opstelling, waarbij een deel van de meststoffen wordt vervangen door bio-fertilizer. Hierbij ligt de focus op mogelijke organische ophopingen in het bewateringssysteem. Dit is de laatste opschalingsstap voordat ReJuice volgend jaar een pilot in een kas zal uitvoeren.

ReJuice is benieuwd naar jouw kritische blik en vragen, en inzicht in eventuele risico’s die zij tot nu toe over het hoofd hebben gezien.

Het Meeting House vind je aan de Johan de Wittstraat 2, 3311 KJ Dordrecht, op 5 minuten lopen van het Centraal Station en parkeergarages.

Meld je aan!

Vind initiatieven of zoek in ons netwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies